Isobel Darvill avea doar opt
luni, atunci cand a dezvoltat o eczema a pielii. In curand, corpul e a fost
acoperit de rani rosii. „A fost groaznic. Am incercat totul” spune mama ei,
Sarah Darvill, 32 de ani. Fiica ei, acum in varsta de trei ani, „S-a trezit
intr-o dimineata cu o sangerare pe corp si cu piele inflamata acolo unde se
scarpinase. Am avut nopti teribile alaturi de ea, nici macar cremele cu
steroizi nu au putut sa o ajute”.
![]() |
Sursa foto: www.telegraph.co.uk |
In disperare de cauza, Sarah a
apelat in cele din urma la un tratament alternativ recomandat de un prieten –
doze regulate de ulei din seminte de canepa. Dupa cateva saptamani de tratament,
ranile si mancarimea disparusera. „Am observat o schimbare aproape imediat,
pielea ei a devenit ca cea de piersica” spune Sarah, care acum locuieste in
Oxfordshire, alaturi de sotul ei Mark si cei trei copii. Doi ani mai tarziu,
Isobel este bine, desi inca ia o lingura de ulei de canepa in fiecare zi.
Un alt caz, este cel al Joannei
Peters, care a suferit de PMT sever inca
de la douazeci de ani. Nedorind sa ia pastile cu hormoni, ea a inceput un
tratament cu ulei din seminte de canepa. „A fost nevoie de aproximativ trei
saptamani pentru a se vedea o schimbare, insa acesta a functionat cu adevarat
pentru mine” spune Joanna in varsta de 41 de ani, care lucreaza in publicitate
la Londra. „Ma simt mult mai relaxata decat consum acest ulei si pot spune ca
imi si place gustul lui”.
Exista o multime de anecdote ca
acestea, care atesta puterea terapeutica a produselor obtinute din semintele decanepa. Ambalate ca protein digerabile, vitamine sau acizi grasi esentiali,
produsele din canepa sunt unele dintre alimentele perfect echilibrate oferite
de natura. Cultivata in intreaga lume de mii de ani, canepa s-a bucurat de o
renastere considerabila incepand cu 1990, cand a fost reintrodusa ca si cultura
comerciala in Europa. De exemplu, in Marea Britanie s-au dublat culturile de
canepa intre anii 1990 – 1997.
Canepa nu trebuie sa fie
consumata doar ca si ulei rece. Ca si soia, semintele de canepa pot fi integrate
in foarte multe produse alimentare. Semintele zdrobite pot fi folosite ca faina
pentru a face paine, prajituri, paste sau biscuiti. In plus, semintele pot fi
puse in „lapte, inghetata sau branzeturi.”
Confuzia apare de multe ori in diferentele
dintre canepa si produsele ilegale. Canepa este o varietate a speciei Cannabis
sativa, dar are proprietati psihoactive neglijabile. Ar trebui sa consumam un
litru de ulei din seminte de canepa pentru a simti un efect foarte mic.
Nutritionistul Lorraine Perreta
recomanda uleiul de seminte de canepa pentru oricine care vrea sa se asigure ca
are un regim alimentar echilibrat si un ten sanatos. „Literalmente te
lubrifiaza din exterior” spune aceastea. „Imaginati-va ca aveti o crema
hidratanta, care functioneaza sub piele”.
Semintele de canepa sunt, de
asemenea, usor de digerat, facandu-le ideale pentru persoanele care sufera de
boli intestinale. Un raport recent, finantat de guvernul canadian, arata ca 66%
din proteinele din canepa sunt de inalta calitate, acesta fiind cel mai mare
procent obtinut de o planta. Canepa contine, de asemenea, de trei ori mai multa
vitamaina E ca inul.
Semintele de canepa sunt un
vindecator puternic, fragil. Acizii grasi esentiali pe care ii contine se deterioreaza
cu usurinta daca semintele sunt expuse la lumina, aer sau caldura. De aceea,
nutritionistii recomanda, ca semintele de canepa nu ar trebui sa fie gatite la
temperaturi ridicate, ci mai bine sa fie consumate crude.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu