luni, 30 septembrie 2013

Sunt semintele de canepa benefice?

Daca esti ca majoritatea, atunci numai mentionarea semintelor de canepa te duce cu gandul la epoca Woodstock, in care copii fumau marijuana si luau alte substante interzise. De fapt, chiar daca semintele de canepa provin din aceeasi planta (cannabis sativa l.) ca si marijuana, acestea au fost cultivate astfel incat sa nu aiba aproape deloc – mai putin de 0,3% - delta-9-tetrahydrocannabinol sau THC, ingredientul activ al marijuanei. Totusi, legaturile dintre semintele de canepa si “oaia neagra” a familiei, au umbrit beneficiile asupra sanatatii si chiar au descurajat cercetarile posibilelor beneficii asupra inimii, potrivit unui articol din 2010 in revista Nutrition & Metabolism.

Cultivarea semintelor de canepa este interzisa pe teritoriul StateloR Unite, in mare parte din cauza temerilor asociate cu legalizarea marijuanei. Alte tari insa, printre care Canada, Australia, China si Marea Britanie, recunosc oficial ca cele doua tipuri sunt diferite si permit astfel cultivarea semintelor industriale. Semintele sietetice de canepa provin din canepa industriala.

Prezentam mai jos cateva din beneficiile pe care semintele de canepa le pot avea asupra sanatatii si a longevitatii.

Acizi grasi benefici: La fel ca majoritatea semintelor, si cele din canepa sunt bogate in grasimi, doar ca acestea contin acizi grasi esentiali si alti acizi grasi polisaturati. Mai exact, aceste seminte contin intr-o proportie perfecta Omega-6 (acid linoleic) si Omega-3 (acid alpha-linoleic) proportie de 2:1, despre care se crede ca este benefica in reducerea riscurilor de producer a unor afectiuni cornice precum hipertensiunea, boli cardiovasculare, diabet, artrita si chiar cancer. Alte cercetari au dovedit ca semintele de canepa reduc ingrosarea trombocitelor (cunoscuta si sub denumirea de agregari plachetare). Aceasta descoperire arata ca semintele de canepa au potentialul de a reduce incidenta atacurilor de cord si a infarcturilor, cu toate ca riscul crescut de hemoragie poate reprezenta un pericol.

In ceea ce priveste efectul semintelor de canepa asupra colesterolului, rezultatele au fost promitatoare, cu studii care arata ca suplimentarea consumului de ulei din seminte de canepa a dus la o valoare mai mica de HDL, sau cholesterol “bun”. Efectele asupra tensiunii arteriale au fost in schimb, mixte, aratand fie o imbunatatire, fie niciun efect. 

Bogate in vitamine: Cu un continut de proteine asemanator cu cel al semintelor de soia, uleiul din seminte de canepa are un nivel ridicat de aminoacizi. Arginina este necesara producerii de oxid nitric, un necesar chimic pentru functionarea la parametrii normali a vaselor de sange.

Alte vitamine si minerale: Semintele de canepa sunt bogate in vitamina E, fosfor, calciu, potasiu si alte vitamine.

De retinut
Semintele de canepa au un profil nutritional care este benefic pentru inima noastra si pentru prevenirea anumitor boli. Cercetarile viitoare vor determina daca suplimentarea alimentatiei cu seminte de canepa pot preveni sau trata afectiuni ca hipertensiunea, boli cardiace, si in ce cantitati trebuie consumate pentru un asemenea efect. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu