Seminţele de cânepă sunt unul dintre cele mai nutritive alimente.
Gustul lor este similar cu cel al seminţelor de pin şi de floarea
soarelui, motiv pentru care pot fi folosite la prepararea unor gustoase
şi hrănitoare salate.
Conţinut nutritiv
Sămânţa de cânepă decorticată conţine 30% proteine, 41% grăsime şi 15% carbohidraţi.
Seminţele de cânepă sunt mult mai valoroase din punct de vedere al
conţinutului nutritiv decât seminţele de soia. Decorticate, ele conţin
30% proteine, din care 65% este o proteină uşor de digerat, edestina,
ceea ce face ca seminţele de cânepă să fie un aliment ideal pentru
vegetarieni, înlocuind cu succes lipsa proteinelor de origine animală.
În
seminţele de cânepă acizii graşi esenţiali omega 6 şi omega 3 sunt
prezenţi în raportul de 3:1, raportul ideal menţine şi cele mai fine
vase de sânge curate, prevenind apariţia bolilor cardio-vasculare.
Microelementele prezente în sămânţa de cânepă includ stronţiu, torium,
arsenic şi crom. De asemenea, seminţele sunt o sursă bogată în vitamina E
în formă de alfa-, beta-, gamma-, delta-tocoferol şi alfa-tocotrienol.
Indicaţii terapeutice
1.Oboseală,
stres. Magneziul şi proteinele de calitate din seminţele de cânepă te
ajută să te hrăneşti corect în perioadele de solicitare intensă şi să
îţi păstrezi echilibrul în situaţii de stres.
2.Sarcina, alăptare.
Conţinutul nutritiv bogat recomandă seminţele de cânepă în dieta
viitoarelor mămici şi a mămicilor care alăptează. Nivelul ridicat de
omega 3 la mame a scăzut incidenţa de naşteri premature, a crescut
greutatea copilului la naştere, lungimea la naştere şi circumferinţa
capului, de asemenea a îmbunătăţit inteligenţa bebeluşilor de 18 luni.
3.Hipertensiune.
Prezenţa magneziului te ajută să “ţii în frâu” tensiunea, iar aportul
de grăsimi sănătoase (acizii graşi omega 6 şi omega 3) în raportul ideal
de 3:1 te eliberează de problema găsimilor nesănătoase pentru viaţa
arterelor.
4.Diabet. Pentru diabetici, indexul glucemic al
seminţelor de cânepă decorticate este considerat mic datorită
conţinutului scăzut de carbohidraţi. Seminţele sunt, de asemenea, pline
de elemente nutritive care moderează nivelul de zahăr din sânge. De
asemenea, 300 mg pe zi de acid gamma-linoleic alungă amorţeala şi
înţepăturile picioarelor, simptome comune diabeticilor.
5.Artrita
reumatoidă. Acizii graşi omega 3 ajută la producerea seriilor
prostaglandin 3 (PG3), substanţe antiinflamatoare care funcţionează
asemenea hormonilor. Seminţele de cânepă oferă acizii graşi vitali în
tratarea pe termen lung a afecţiunilor artritice.
6.Menţinerea
echilibrului hormonal. Cânepa e singura sămânţă comestibilă care conţine
acid gamma-linolenic benefic în tratarea simptomelor premenstruale şi
ale menopauzei. Datorită profilului acizilor graşi din cânepă, ea este
sursa cea mai adecvată de AGL pentru consumul pe termen lung.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu