marți, 24 ianuarie 2012

Canepa de-a lungul istoriei

Despre cânepă (Cannabis sativa L.) se ştie în general că este o specie de plantă ale cărei frunze şi flori conţin o substanţă chimică mai cunoscută sub numele de THC (acronimul de la tetra-hydro-cannabinol), care provoacă celui ce fumează sau ingerează planta o stare de euforie. Marijuana (cum este numit amestecul de frunze şi flori uscate ale plantei) este cel mai comun drog.

Majoritatea oamenilor nu ştiu însă că planta de cânepă poate fi şi extrem de utilă în... alimentaţie, fiind mai mult decât benefică pentru sănătate, dacă este folosită corespunzător. Aflaţi în continuare mai multe despre istoricul cultivării ei.




Cultivarea cânepei este una dintre cele mai vechi ocupaţii umane în mod direct atestată.
8000 î.Ch. - Conform lucrării Columbia History of the World, cea mai veche dovadă a manufacturii umane este o bucată de ţesătură de cânepă, datând de la aproximativ 8.000 î.Ch. şi provenind din Asia Centrală. Adevărul este însă că în spaţiul carpatic, cultura cânepei era mai mult decât răspândită, ca şi în China, India şi Europa.
2.700 î.Ch. - Legendarul împărat chinez Shennong ("Fermierul divin") include cânepa în scrierea sa, considerată a fi primul text medical al lumii, unde sunt enumerate diferitele plante medicinale descoperite de Shennong, în funcţie de soi şi raritate. Cânepa este numită "o plantă superioară" – şi pe bună dreptate! Chinezii foloseau planta în întregime, din vârf şi până la rădăcini, în industria textilă, medicină şi alimentaţie.
1400 î.Ch. - Întrebuinţarea cânepei este atestată în India, în ceremoniile cultural-religioase şi certificată în scris, în texte în sanscrită datând din această perioadă. În opera medicală Sushruta, alcătuită înainte de 1000 î.Ch., se spune că planta ar putea vindeca lepra.
800 î.Ch. - Geţii din bazinul carpatic şi zonele pericarpatice cultivau cânepa şi tot ei au inventat coasa. În secolul al V-lea î.Ch., istoricul grec Herodot descrie veşmintele din ţesătură fină de cânepă din portul grecilor.
563 î.Ch. - Multe dintre sectele budiste cred că Gautama Buddha (563 î.Ch. - 483 î.Ch.) n-ar fi mâncat altceva decât seminţe de cânepă şi cânepă vreme de 6 ani. Cu siguranţă însă este adevărat că planta era pe atunci intensiv cultivată în nordul Indiei, unde el şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii.
300 î.Ch. - Sunt construite apeductele romane, care transportă apa în oraşe şi în zonele industriale. Se pare că aceste uimitoare realizări ale ingineriei au fost construite folosindu-se mortar de cânepă.
100 î.Ch. - Chinezii fabrică hârtie din materiale fibroase precum lemnul de dud, cânepa, cârpa, scoarţa ş.a. Anul 105 î.Ch. este adesea citat ca fiind anul descoperirii hârtiei de către un oficial al Curţii Chineze, Tsai Lun, deşi istoricii consideră astăzi că faptul s-ar fi petrecut cu 200 de ani mai devreme. Adăugarea cânepei la pulpa de lemn de dud a dus la fabricarea unei hârtii de o calitate mult mai bună, invenţie care s-a răspândit în restul lumii pe Drumul Mătăsii.
70 d.Ch. - Cânepa este cultivată în Anglia pentru prima dată. În jurul anului 400, cânepa este o cultură bine statornicită.
100 d.Ch. - În vremea Romei lui Nero, chirurgul grec Pedanius Dioscorides numeşte planta Cannabis Sativa şi îi descrie variatele întrebuinţări medicinale în opera lui de pionierat în 5 volume, De Materia Medica. Îi atrag atenţia atât fibrele ei deosebit de puternice, cât şi proprietăţile medicinale.
Gaius Plinius Secundus (23 – 79 d.Ch.) scrie Naturalis Historia, unde vorbeşte despre întrebuinţările manufacturiere ale cânepei, explicând şi cum trebuie cultivată.
565 d.Ch. - Dinastia Merovingienilor, care a domnit în Franţa şi Germania de astăzi, o înmormântează pe regina Adelgunde într-o ţesătura de cânepă deosebit de rafinată.
600 d.Ch. - În sudul Franţei este construit un pod făcut din coji de cânepă în amestec cu var. Podul a fost pietrificat şi este solid chiar şi în ziua de azi.
800 d.Ch. - Carol cel Mare promovează o lege privind cultura cânepei.
1009 d.Ch. - Hârtia pe bază de cânepă ajunge, în sfârşit, şi în Europa, prin cultura arabă. Prima fabrică de hârtie este ridicată în Xativa, Spania. Fabricarea hârtiei continuă aici sub dominaţia maură până în anul 1244 d.Ch., când armatele europene îi alungă pe mauri. Pentru următorii 850 de ani, hârtia va fi fabricată mai ales din cânepă.
1100 d.Ch. - Cavalerii din Evul Mediu beau bere de cânepă.
1215 d.Ch. - Magna Carta, primul pas către legiferarea constituţională, este scrisă pe hârtie de cânepă.
1492 d.Ch. - Sforile şi velatura folosite de Columb la traversarea Atlanticului sunt confecţionate din cele mai solide şi lungi fibre, pe care numai cânepa le poate furniza. Nici un alt material nu ar fi rezistat de-a lungul acestei lungi şi solicitante călătorii.
1535 d.Ch. - Henric al VIII-lea, cel mai puternic dintre toţi monarhii britanici, înaintează un document care prevede că toţi proprietarii de pământ trebuie să cultive un acru de cânepă, în caz contrar vor fi sancţionaţi.
1564 d.Ch. - Regele Filip al Spaniei ordonă cultivarea cânepei pe tot teritoriul imperiului, din Argentina zilelor noastre şi până în Oregon, urmând exemplul Reginei Elisabeta I, care promulgase o lege similară în Anglia.
1600 d.Ch. - Galileo, "părintele astronomiei moderne", îşi face însemnările ştiinţifice pe hârtie de cânepă.
1791 d.Ch. - Preşedintele Washington stabileşte taxe de import pentru cânepă pentru a încuraja industria autohtonă. Jefferson numeşte cânepa "o necesitate" şi le recomandă fermierilor să cultive cânepă în loc de tutun. Ca un fapt amuzant, Constituţia Statelor Unite a fost scrisă pe hârtie fabricată din cânepă! George Washington a afirmat "Bucuraţi-vă din plin de sămânţa de cânepă. Cultivaţi-o peste tot.", în vreme ce Thomas Jefferson a spus "Cânepa este de primă necesitate pentru bunăstarea şi prosperitatea unei naţiuni."
1941-1945 d.Ch. - Campania "Cânepă pentru Victorie" este iniţiată în SUA din cauza crizei rezervelor de cânepă din Japonia din timpul celui de-al doilea Război Mondial. Fiind folosită pentru articole militare vitale (sfoară, pânză, textile), se oferă subvenţii fermierilor care cultivă cânepă, ba chiar sunt scutiţi de serviciul militar, împreună cu fiii lor. Se produc filme promoţionale ca "Hemp for Victory" ("Cânepă pentru Victorie"), care să ilustreze importanţa aşa-numitelor "Grădini ale Victoriei". Ca urmare, cultivarea cânepei a crescut cu câteva mii de procente.
2001 d.Ch. - "Maşina cu cânepă" traversează America de Nord, folosind drept combustibil bio-diesel din cânepă. Maşina a pornit din Washington D.C. La data de 4 iulie 2001 şi s-a întors acasă pe 2 octombrie 2001, după ce a străbătut 10.000 de mile în scopul de a promova folosirea cânepei ca sursă alternativă de combustibil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu