luni, 17 iunie 2013

Uleiul din seminte de canepa - pentru sanatatea dumneavoastra


Isobel Darvill avea doar opt luni, atunci cand a dezvoltat o eczema a pielii. In curand, corpul e a fost acoperit de rani rosii. „A fost groaznic. Am incercat totul” spune mama ei, Sarah Darvill, 32 de ani. Fiica ei, acum in varsta de trei ani, „S-a trezit intr-o dimineata cu o sangerare pe corp si cu piele inflamata acolo unde se scarpinase. Am avut nopti teribile alaturi de ea, nici macar cremele cu steroizi nu au putut sa o ajute”.
Sursa foto: www.telegraph.co.uk

In disperare de cauza, Sarah a apelat in cele din urma la un tratament alternativ recomandat de un prieten – doze regulate de ulei din seminte de canepa. Dupa cateva saptamani de tratament, ranile si mancarimea disparusera. „Am observat o schimbare aproape imediat, pielea ei a devenit ca cea de piersica” spune Sarah, care acum locuieste in Oxfordshire, alaturi de sotul ei Mark si cei trei copii. Doi ani mai tarziu, Isobel este bine, desi inca ia o lingura de ulei de canepa in fiecare zi. 

Un alt caz, este cel al Joannei Peters, care  a suferit de PMT sever inca de la douazeci de ani. Nedorind sa ia pastile cu hormoni, ea a inceput un tratament cu ulei din seminte de canepa. „A fost nevoie de aproximativ trei saptamani pentru a se vedea o schimbare, insa acesta a functionat cu adevarat pentru mine” spune Joanna in varsta de 41 de ani, care lucreaza in publicitate la Londra. „Ma simt mult mai relaxata decat consum acest ulei si pot spune ca imi si place gustul lui”.

Exista o multime de anecdote ca acestea, care atesta puterea terapeutica a produselor obtinute din semintele decanepa. Ambalate ca protein digerabile, vitamine sau acizi grasi esentiali, produsele din canepa sunt unele dintre alimentele perfect echilibrate oferite de natura. Cultivata in intreaga lume de mii de ani, canepa s-a bucurat de o renastere considerabila incepand cu 1990, cand a fost reintrodusa ca si cultura comerciala in Europa. De exemplu, in Marea Britanie s-au dublat culturile de canepa intre anii 1990 – 1997.

Canepa nu trebuie sa fie consumata doar ca si ulei rece. Ca si soia, semintele de canepa pot fi integrate in foarte multe produse alimentare. Semintele zdrobite pot fi folosite ca faina pentru a face paine, prajituri, paste sau biscuiti. In plus, semintele pot fi puse in „lapte, inghetata sau branzeturi.”

Confuzia apare de multe ori in diferentele dintre canepa si produsele ilegale. Canepa este o varietate a speciei Cannabis sativa, dar are proprietati psihoactive neglijabile. Ar trebui sa consumam un litru de ulei din seminte de canepa pentru a simti un efect foarte mic.

Nutritionistul Lorraine Perreta recomanda uleiul de seminte de canepa pentru oricine care vrea sa se asigure ca are un regim alimentar echilibrat si un ten sanatos. „Literalmente te lubrifiaza din exterior” spune aceastea. „Imaginati-va ca aveti o crema hidratanta, care functioneaza sub piele”.

Semintele de canepa sunt, de asemenea, usor de digerat, facandu-le ideale pentru persoanele care sufera de boli intestinale. Un raport recent, finantat de guvernul canadian, arata ca 66% din proteinele din canepa sunt de inalta calitate, acesta fiind cel mai mare procent obtinut de o planta. Canepa contine, de asemenea, de trei ori mai multa vitamaina E ca inul.

Semintele de canepa sunt un vindecator puternic, fragil. Acizii grasi esentiali pe care ii contine se deterioreaza cu usurinta daca semintele sunt expuse la lumina, aer sau caldura. De aceea, nutritionistii recomanda, ca semintele de canepa nu ar trebui sa fie gatite la temperaturi ridicate, ci mai bine sa fie consumate crude.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu